Konmari Metodu İle Eşya Düzenleme

Konmari Metodu İle Eşya Düzenleme

Düzenli bir ev isteyenlerin ya da eşyalarını düzenli bir şekilde yerleştirmek isteyen birçok kullanıcının imdadına yetişen Konmari Metodu özellikle son yıllarda çok popüler bir uygulama haline gelmiştir. Bu yazımızda konmari Metodu hakkında sizlere faydalı bilgiler vereceğiz. Konmari metodu sayesinde artık eşyalarınızı arama derdinden kurtulacaksınız. Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarını ele alacağız

  • Konmari Metodu Nedir?
  • Nasıl Başlamalıyız?
  • Dağınık ve düzensiz eşyalarla nasıl mücade ederiz
  • Neden Konmari Metodu kullanmalıyız
  • Örnek uygulamalar

Konmari Metdo Nedir?

Japon Marie Kondo tarafından geliştirilen tamamen düzenli bir ve hızlı bir ev hayatı nasıl yapılır fikri ile ortaya çıkmıştır. Konmari yöntemi ile ilk önce hayatımızı sadeleştirmek ve bize yük olacak eşyalardan kurtulmak üzere bir yol haritası olacağı gibi evimizdeki eşyaların neşe dolu olacağı konusu da birçok kullanıcı tarafından söylenmektedir.

Nasıl Başlamalıyız?

  • İlk olarak toparlanma ve düzenli bir hayata geçme konusunda kendinize söz vermelisiniz.
  • Size uygun yaşam tarzını hayal etmeye başlayın
  • Fazla eşyalardan kurtularak ilk adımı atmanız gerekiyor. Bundan sonra hayatınızda amacı olan ve size hizmet edecek eşyaları bulundurunuz. ( son 1 yıldır kullanmadığınız herhangi bir eşyayı artık tutmanıza gerek yok)
  • Oda ve mekan bazlı eşya düzenlemek yerine kategori bazlı eşya düzenlemeye hazırlanın.

Konmari Metodunu kullanmaya başlamadan önce hangi eşyaları düzenlememiz gerektiğini bir sıra içinde yapmamız gerekiyor. Bu sıranın ilk başında çamaşırlar olması gerekiyor. Daha sonra kağıtlı eşyalar (kitaplar, dergiler gibi), diğer eşyalar ve en sona size duygusal anlam katan eşyalar. Bu sıra üzerinden düzenlemeye başlayabiliriz.

Duygusal anlam katan eşyalar kategorisi genelde birçok kullanıcı tarafından anlaşılmaktadır. Marie Kondo bunu çok basit bir ve kısa bir cümle ile açıklamaktadır.

Bir eşyayı elinize aldığınızda size mutluluk ve haz katmıyor ise o eşyadan uzaklaşma vakti gelmiştir.


Dağınık ve Düzensiz Eşyalardan Kurtulmak

Eşyaları düzenlemeye ilk önce elbiselerden başlayacağımız için burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, eşyalarımızı artık yazlık – kışlık olarak ayırmamız gerektiğidir. Elbiselerinizin hepsini güzelce bir ortaya serdikten sonra eğer size haz ve mutluluk vermeyen bir elbise varsa hemen onu atarak ilk işe başlıyorsunuz.

Konmari Metodu ile eşyaları nasıl katlamalıyız?

Bu konuda en güzel bilgiyi bu fikri geliştiren Marie’nin hazırlamış olduğu videoadan öğrenebilirsiniz.

Aşağıdaki resim elbiselerimizi dolap içinde düzenleme yaparken hangi sıraya uyması gerektiği göstermektedir.

Resimde görüldüğü gibi eşyalarınızı kategori düzeni yerine tamamen boylarına ve renklerine göre yerleştirirseniz dolabınızı her açtığınızda daha huzurlu bir duyguya sahip olacaksınız. Koyu renkli ve uzun elbiseleri en başa alarak sıralamaya başlayabilirsiniz. Bu yöntem ile uygulama yapmaya başladığınız zaman ortaya çıkan sonuç aşağıdaki örnek gibi olacaktır.

Konmari yöntemi ile dolap düzenleme

Konmari Yönteminin Genel Faydaları Nelerdir?

Özellikle hızlı ve stresli şehir yaşantısının esirleri olduğumuzdan dolayı japon eşya düzenleme sanatı kullanmanın genel olarak getirdiği artılara örnekler aşağıda listelenmiştir.

  • Amerika üzerinde yapılan araştırmada bir insanın ortalama yıl içerisinde sadece 1 günü eşyalarını aramakla kaybettiği tespit edilmiştir. Bu metot ile eşyalarınızı daha düzenli bir hala getireceğiniz için hayatınıza 1 gün daha anlam katmış olacaksınız.
  • Konmari yöntemini özellikle ofis çalışanları uygulamaya başladığı zaman yılda 5-6 haftasını artık eşya aramak ile kaybetmeyecektir.
  • Özellikle ev işlerini %30-40 arasında azaltmaktadır. Çünkü bu metot ile evleriniz daha düzenli olacaktır.

Konmari Metodu Örnekleri

ZİYARETÇİ YORUMLARI
  1. Fatma says:

    Fazlalıklardan kurtulma adımından sonra müthiş bir rahatlama hissini ve zamanla da eşyaları biriktirmemeyi gereken şeyleri atmayı öğreneceğinizi garanti edebilirim. Şimdi geldik tüm alt kategorilerde elemelerimizi yaptıktan sonra kalan parçaları dolabımıza nasıl yerleştireceğimize. Sizlerin de bildiği gibi kıyafet kategorisinde iki yöntemimiz var: Kıyafetleri askılara asmak ve katlayarak çekmecelere yerleştirmek.

    Marie Kondo olabildiğince her şeyi katlamayı önerse de bu yöntemi bir senedir uygulayan biri olarak buruşmaya eğilimli tüm kıyafetlerinizi asmayı öneririm. Askıya asılacak kıyafetlerinizi dolabınızın sol tarafını, kalın, koyu renkli ve uzun kıyafetlerinize sağ tarafını ise ince, açık renkli, tiril tiril kıyafetlere ayırmanız gerekiyor. Bunun sebebi de enerji akışının soldan sağa doğru gerçekleşmesiymiş. Enerji akışını bilmem ama benim tarafımda kıyafet seçerken işimi inanılmaz kolaylaştırdığı kesin.

    Dikey katlamanın mantığı kıyafeti olabildiğinde ufak bir hale getirip çekmecelere dikey olarak yerleştirmek ve kıyafetleri giymek için çekmecenizden alırken diğer kıyafetlerinizin bozulmamasını sağlamak. Kıyafetleri katladıktan sonra çekmecelere yerleştirme kısmında da yine soldan sağa dizme yöntemini kullanabilirsiniz. Kullanım sıklığınıza göre tişört, kazak vb. gibi istediğiniz kategorileri üst çekmecelere almak yine kıyafet seçerken size zaman kazandıracaktır.

  2. Ayse says:

    Yatağınızın üzerine yaydığınız her parçayı tek tek elinizde tutup temas ettikten sonra içinizden şu soruyu sormanız gerekiyor: Bu kıyafet/eşya bana güzel enerji veriyor mu?. Bu sorunun cevabı çok basit eğer o eşyayla kendinizi mutlu hissediyorsanız, giymekten/kullanmaktan zevk alıyorsanız sizinle kalacak demektir. Eğer içinde artık kendinizi iyi hissetmiyorsanız, nasıl olsa zayıflarım/kilo alırım o zaman giyerim diyorsanız, aylarca o kıyafeti hiç giymiyorsanız o parçadan ayrılmanın vakti gelmiş demektir. Bu kategoriye heyecanla aldığınız ama sonradan size uymadığını fark ettiğiniz etiketi üzerinde duran kıyafetleriniz ve tabii ki size hediye gelen kibarlıktan kimselere veremediğiniz parçaları da eklemeyi unutmayın. Çünkü günün sonunda dolabımızda bize güzel enerji vermeyen hiçbir şeyi tutmamamız gerekiyor.

  3. Nur says:

    Konmari metodunun belki de en önemli noktası evi düzenlerken bunu odalara bölmek ve kategorilere ayırarak yapmak. Örneğin tişörtlerden başladıysak evin heryerindeki tişörtleri bir araya getirip yer, yatak üstü, vb. bir alana yayıyoruz. Ve evet buna çamaşır sepetindeki, kirli sepetindeki, kışlıkların arasında kalmış, kıyıda köşede unutulmuş tüm tişörtlerimiz de dahil ? Bir kategoriye ait her parçayı bir araya getirdiğimize emin olduktan sonra artık başlamaya hazırız demektir.

  4. Fatma says:

    Isınan havalarla birlikte kaldırılan yazlıkları çıkarmak, kışlıkları bir kenara kaldırmak belki de giymediklerimizi satıp değerlendirmek için daha doğru bir zaman tanımıyoruz ? Bu güzel havalarda saatlerini bu işe harcama fikrinin seni biraz gerdiğini biliyoruz Marie Kondo kitabında her şeyi olabildiğinde ayn gün çerisinde yapmayı ve tek seferde bitirmeyi savunuyor ancak işler beklediğinden karışık ise bu mümkün olamayabiliyor ? Bu metodu ilk uyguladığımda kıyafet kategorisini bir kerede bitiremediğim için iki güne yaymıştım. Ama sanıyorum artık mantığını oturtmuş olduğum için bu seferki kıyafet düzenlememi bir günde bitirdim. Önemli olan bunu bir seramoni gibi, sadece bu işe konsantre olarak çok dağılmadan tamamlayabilmek. Bu arada bu metodu uygularken müzik dinlenmemesi, illa dinlenecekse de klasik müzik veya sözsüz, sizde herhangi bir anısı olmayan, bir objeyle ilişkilendiremeyeceğiniz bir parça olması gerekiyor. Çünkü müzik sizi farklı anılara götürebiliyor ve ruh halinizi değiştirebiliyor. Bu seramoni esnasında eşyalarımıza karşı da olabildiğince nötr olmamız gerekiyor.

    Önce Alt Kategorilere Ayırın

    Kıyafet kategorisinde temizliğe başlamadan önce onları alt kategorilere ayırmamız ve onları belirli bir sıraya göre elden geçirmemiz gerekiyor. Kondo’nun bu sırayı belirlemesinin sebebi kolaydan zor doğru gitmesi ve zamanla size hız kazandırması. Sıralamamız şöyle

    – Üstler ( tişörtler, gömlekler, sweatshirtler vb. )
    – Altlar ( pantolonlar, taytlar, etekler vb. )
    – Asılacak kıyafetler ( ceketler, montlar, takımlar vb. )
    – Çoraplar
    – İç çamaşırları
    – Çantalar
    – Tamamlayıcılar ( şallar, atkılar, kemerler, şapkalar vb.)
    – Özel etkinlikler için kıyafetler ( üniformalar, kayak kıyafetleri, mayolar vb)
    – Ayakkabılar

BİR YORUM YAZ