Şark Köşesi Fikirleri
Şark Köşesi Dekorasyon Örnekleri
Şark, kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “doğu” manasına gelmektedir. Buradan yola çıktığımızda şark köşesine, doğu kültüründe yer alan oturma köşesi veya eskilerin oturma grubu da diyebiliriz. Şark köşeleri Osmanlı ve Türk kültürlerinde vazgeçilmez bir yere sahiptirler. Göçebe bir millet olan Türkler hem kullanımı, kurulumu kolay ve basit, hem de rahat olması açısından oba ve otağlarında şark köşelerini kullanmışlardır. Osmanlı döneminde de daha çok misafir ağırlanan mekanlarda duvardan duvara uzanan şark köşelerine rastlanır.İnsanlar buralarda oturur, yerde yemek yer ve sohbetler ederlerdi.Günümüzde ise daha çok kafeteryalarda, dernek, toplantı ve eğlence mekanlarında, bazı köylerimizde, otellerde veya fazla olan bir odası şark köşesine çevrilen evlerde görmekteyiz. Çok sık karşılaşmasakta popülerliğini kaybetmeden günümüze kadar gelen dekorasyon örneklerinden biri olmuştur, şark köşeleri.
Şark Köşesi Nasıl Olmalı?
Anadolu kültürünün en güzel örneklerinden biri olan Şark köşesi; yerden yüksekliği yöreden yöreye değişen, genellikle minder, şilte ve yastıktan oluşan, duvardan duvara L veya U şeklinde döşenen oturma grubudur. Şark Köşesi Tasarımları genellikle dikdörtgen şeklinde uzunca ve yaklaşık 10-15cm kalınlığında sert minderler kullanılır. Minderler birbirinden farklı, otantik desenlere sahip olabilirler. Bu minderler yaygın olarak odanın üç köşesini kaplayacak şekilde köşeden köşeye dizilir, üzerinde bağdaş kurulup oturulur.Yerden yüksekliği yöreden yöreye farklılık göstermektedir. Direk zemine konulan sert minderlerden oluşturulmuş şark köşeleri olduğu gibi, alt tarafı ahşaptan yapılıp yerden yüksekte duran modellerine de rastlamak mümkün. Adından da anlaşıldığı gibi mekanın köşelerini kapatacak ve herkesin birbirini göreceği bir şekilde dizilirler
Sıradanlaşan ev dekorasyonlarından sıkıldıysanız evinizin müsait bir köşesini; bir odanızı, terasınızı veya çatı arasını şark köşesine çevirebilirsiniz. Böylece arkadaşlarınızla geleneklerimizi yaşatarak keyifli sohbetler yapabilir; misafirlerinizi tarihi dokuya sahip bu şık köşelerde ağırlayabilir; günün yorgunluğunu aile bireylerinizle atarken Anadolu Kültürünün sıcaklığını hissedebilirsiniz.
Evimizde Neden Şark Köşesi Olmalı?
Şark köşelerindeki genel amaç insanların birbirlerini rahat görebilmesi ve rahatça oturmalarını sağlamaktır.Bu yüzden L ve U biçiminde köşeden köşeye olacak şekilde dizayn edilirler.Böylece herkes birbirinin yüzünü kolaylıkla görebilir ve iletişimi yüz yüze kurabilirler.Uzun vakitler geçirilen bu köşelerde yaslanıp rahat edilebilmesi içinde minder ve yastıklar aynı şekilde duvara da yaslanır.
Geleneksel bir görünüme sahip şark köşesi oluşturmak istiyorsanız Doğu Motiflerine sahip otantik desenli minderler kullanmalısınız.Eğer daha modern tarzda bir şark köşesi oluşturmak istiyorsanız zevkinize göre renkli ve farklı desenlerde kullanabilirsiniz. İsterseniz tek renk isterseniz birkaç renk ve ya desenden kombinler oluşturarak isteğinize göre minderler tasarlayabilirsiniz.
Ayrıca şark köşenizi geçmişe ait aksesuarlarla süsleyebilirsiniz.Eski zamanlarda kullanılan ibrik, yayık, orak, kilim, güğüm, çömlek, tırpan, bakır ve gümüş siniler, rahleler, gaz lambası gibi aksesuarlar bu iş için ideal olacaktır.
Sevdiklerinizle beraber keyifli vakitler geçirebileceğiniz, kültürümüze ait en güzel şark köşelerini oluşturabilmeniz dileğiyle…
Şark Köşesi Örnekleri
Şark köşeleri de artık günümüze uydurularak modern bir hale geldi. Klasik tarzda şark köşesini sevmeyenler için modern görünümlü şark köşeleri de mevcut artık. Ben klasik tarzdaki şark köşelerini seven biri olarak, modern tarzını da çok beğendim. Gayet şık duruyorlar. Konuldukları ortamın havasını farklılaştırıp bir anda değiştiriyorlar. Sıradan koltuk takımlarından bıkıp değişiklik arayanlar için alternatif bir seçenek. Denenebilir.
Annemlerin evinde de var güzel bir şark köşesi. Salonumuz büyükçe bir salon. Annem ile babam salonun bir köşesine şark köşesi yapmak istediler. Tabi görseldekiler gibi süslü püslü olmasa da, bizde gayet başarılı bir şark köşesi oluşturduk. Evdeki minderleri kullanarak başladık işe. Birde dedemlerden kalan bir iki tarihi aksesuarla süsledik, oldu mis gibi şark köşesi.Tavsiye ederim, deneyin mutlaka.
Egede akşam yemeği için gittiğimiz restoranda görmüştüm, gayet başarılı bir şekilde tasarlanmış şık bir şark köşesi vardı restoranın her yerinde. Bildiğimiz masa sandalye yok, her taraf şark köşesi kullanılarak dizayn edilmiş. Ayrıca duvarlarda eskiden kalma birçok nesne, materyal kullanılmıştı.Harika bir atmosferdi.İnsan içeri girdiğinde kendini farklı bir dünyada buluyor böyle bir yerde. Güzel keyifli unutulmaz bir yemekti.
Bir zamanların oturma grubu modasıymış. Sonralarda kaybolmuş, ama şimdilerde cafeler ve otellerde derken evlerde de görmeye başladık tekrardan. Birçok işletmenin yanı sıra evlerin bir köşesinde şark köşesi oluşturan ailelere rastlamak mümkün şimdilerde. Eskiden olduğu haliyle şark köşesi yapanlar olduğu gibi günümüze ayak uydurup modern tarzda şark köşesi dizaynı yapanlar da artık. İster klasik tarz olsun ister modern tarzda seviyorum şark köşelerini. Değişik farklı geliyor insana.
Şark köşesi bana hep Osmanlı dönemini hatırlatır. Nerede buna benzer bir eşya görsem hep eskiye duyduğum özlem canlanır içimde. Yaş fazlamı ilerledi diye düşünüyorum bazen, sevdiğim beğendiğim bir çok şey hep mazide kaldı sanırım. Hayatlar yaşayışlar değişti hep; samimiyetsizleşti, sıradanlaştı. Nerede o eskiler diyenlerdenim bende. Haksız da sayılmam sanırım.
Bizim oralarda köy evlerinde genelde şark köşesi tarzında oturma kısımları olurdu. Şimdilerde ise pek rastlayamıyoruz. Gün geçtikçe değişiyor he rşey, yenileniyor, teknolojiye ayak uyduruyor. İyi mi oluyor, kötü mü bilemiyorum. Sonra, eskiden bizim için sıradan olan beğenmediğimiz şeyler moda diye tutulmaya başlanıyor tekrardan.Ve biz bu sefer para verip tekrar onlar sahip olmaya çalışıyoruz. Aslında, “millet ne de”r diye düşüneceğimize, birilerine gösteriş olsun diye bir şeyler yapacağımıza, bütçemize, kültürümüze uygun, daha rahat ve bizden hissettiren şeyleri bir çırpıda harcamasak keşke. Sonra hasretle yad ediyoruz.Hey gidi günler diyoruz.
Şark köşesini seviyorum. Bence rahat ve kullanışlı oluyorlar. İstediğim gibi rahat rahat yayılıp oturuyorum. Modern tarz da da böyle bir köşe oluşturma fikri hiç aklıma gelmemişti. Yukarıdaki resimleri görünce etkilendim. Benim aklımda genelde şark köşesi denilince hep klasik tarz gelirdi.Modern tarzını da tuttum açıkçası.